Израел и сирийските бунтовници отрекоха да са замесени в атентата в Бейрут
Израел и сирийските бунтовници отрекоха да са замесени в атентата в Бейрут / снимки: БГНЕС

Израел и сирийските бунтовници отрекоха да са замесени във вчерашния атентат в Бейрут, предаде АФП. Най-малко 24 души са били убити и 335 - ранени, по последни данни при нападението, съобщи ливанското правителство, цитирано от Ройтерс. То допусна, че атентатът с кола бомба може да е самоубийствен.

Израелският президент Шимон Перес отхвърли обвиненията на своя ливански колега Мишел Слейман, че страната му стои зад кървавото нападение, извършено в предградие на Бейрут, което е бастион на радикалното шиитско движение Хизбула.

„Израел няма нищо общо със ситуацията в Ливан”, увери Перес на среща в Ерусалим с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Той изрази учудване от обвиненията и попита защо Слейман гледа към Израел, когато „Хизбула чупи костите на Ливан и убива хора в Сирия с одобрението на ливанското правителство”.

Заклети врагове, Израел и Хизбула влязоха в кръвопролитен въоръжен конфликт преди седем години. Ливанското шиитско движение е верен съюзник на режима в Дамаск и негови бойци се сражават в гражданската война в съседна Сирия.


Израел и сирийските бунтовници отрекоха да са замесени в атентата в Бейрут
netinfo

Основната сирийска бунтовническа групировка, Свободната сирийска армия (ССА), увери, че няма нищо общо с атентата в Бейрут. Тя осъди „този престъпен акт, насочен срещу цивилни”, отбелязва БТА. Свободната сирийска армия заяви, че Хизбула е морално отговорна за атентата, тъй като участва в „избиването на сирийския народ” заедно с „престъпния режим”.

Отговорност за бомбеното нападение пое никому неизвестна групировка, чието име навежда на мисълта, че е сунитска. Тя направи това във видеоматериал, на който се появяват трима маскирани мъже.