Издигнаха гигантска пясъчна статуя в памет на 3-годишния Айлян
Издигнаха гигантска пясъчна статуя в памет на 3-годишния Айлян / снимка: БГНЕС, архив

Жителите на ивицата Газа издигнаха на плаж в палестинския анклав гигантска пясъчна статуя на 3-годишния Айлян, който се удави при опит да стигне до бреговете на Европа и чиято снимка потресе света, предаде Франс прес.

Статуята е дълга няколко метра и показва тялото на Айлян, изхвърлено от морето на турски плаж.

Снимка на удавило се сирийче шокира Европа

Недалеч от мястото, на което беше издигната гигантската пясъчна фигура на детето, четири малки жители на Газа бяха покосени от израелска ракета, докато играеха на футбол през войната през лятото на 2014 г., припомнят местни жители. Децата бяха от едно и също семейство.

Същевременно на плаж в Рабат в Мароко тридесетина души легнаха с лице към пясъка, за да отдадат почит на Айлян, предаде Франс прес.

Участниците в своеобразната демонстрация носеха червени тениски, а някои от тях и сини къси панталони. С такива дрехи беше облечен Айлян, когато се удави при опита да прекоси морето на път за остров Кос.

Арестуваха мъж, празнувал във Фейсбук смъртта на сирийското момче

Един от организаторите на проявата беше мароканската актриса Латифа Ахрар.
"Мъчно ми е за това човечество и си казвам, че като човек на изкуството мой дълг е да реагирам и да дойда тук с колегите си да направя този малък жест, който може да има голяма стойност", каза тя.

"Ние сме тук, за да отправим посланието, че Средиземно море трябва да остане едно пространство на споделянето, на обмена, а не бариера, която се изправя пред жертвите на диктатурите, на гражданските войни и на тероризма", посочва Рашид ел Белгити, журналист, който също участва в проявата в Рабат.

Източник: БТА