Снимка на удавило се сирийче шокира Европа
Снимка на удавило се сирийче шокира Европа / снимка: БГНЕС

За последните 24 часа снимката на удавено дете обиколи света. Безжизненото тяло на тригодишно детенце лежи на пясъка на плажната ивица в Бодрум, в югозападната част на Турция. Тази снимка бе публикувана в много европейски вестници и бе разпространена в социалните мрежи.

Фоторепортерът Нилуфер Демир вчера сутринта увековечи драматичния момент. Той работи за турската агенция Dogan DHA.

"Когато го видях, замръзнах, стъписах се. За съжаление не можах нищо вече да направя. Свърших си работата", заяви той пред турския информационен канал CNN-Türk. "От няколко месеца често ходим на този плаж. Но вчера беше различно. Първо видяхме безжизненото тяло на малкото момченце, след това на по голямото му братче. Снимайки ги, исках да отразя трагедията на тези хора" добави още той.

Облечено в червена тениска и сини шорти - името на момчето е Айлан Кюрди. Семейството му се е опитало да се спаси, напускайки град Кобане в Сирия, но лодката им се обърнала във водите на Егейско море. Инцидентът е станал в нощта на вторник срещу сряда, пишат турските медии.

Според британските вестници тялото на петгодишното му братче Гхалиб и майка им, както и на дузина други мигранти бяха открити на плажа. Бащата е оцелял.

Това сирийско семейство е възнамерявало да отиде в Канада, където част от техните близки вече живеят, съобщават от своя страна канадските медии.

Източник: БГНЕС