Издигат паметник на принцеса Даяна в градината на двореца Кенсингтън
Издигат паметник на принцеса Даяна в градината на двореца Кенсингтън / Guliver/Getty Images

Британският принц Уилям и неговият по-малък брат Хари са поръчали статуя в памет на майка им, принцеса Даяна, починала в автомобилна катастрофа в Париж преди 20 години, съобщи Кенсингтънският дворец. Статуята ще се издига пред официалната резиденция в Лондон на двамата принцове.

Даяна почина на 31 август 1997 г. в катастрофа в тунела Алма в Париж. По онова време Уилям и Хари бяха все още тийнейджъри.

Принц Уилям утеши скърбящо момиченце: И аз загубих мама, когато бях малък

Двамата принцове са съставили комисия, която да даде препоръка за твореца, който да извая скулптурата, и която да осигури частно финансиране за проекта.

Той ще се издига в отворената за широката общественост градина на Кенсингтънския дворец в Лондон.

Принцеса Даяна е най-впечатляващата жена на всички времена

След години на бюрократични спънки и спорове за проекта, през 2004 г. в лондонския Хайд парк бе открит първи мемориал за Даяна. Това бе фонтан с причудлива форма. Той на няколко пъти бе затварян, а накрая депутати казаха, че е бил лошо проектиран и лошо изпълнен.

"Изминаха 20 години от смъртта на нашата майка и е настъпило времето да признаем нейното положително влияние във Великобритания и около света чрез нейна статуя", каза 34-годишният принц Уилям.

Източник: БТА