/ БГНЕС
Двама души загинаха в Бангладеш при свързани с изборите сблъсъци, предаде Франс прес.
 
Един човек загина, след като полицията откри огън по симпатизанти на опозицията в южния град Башкали. Симпатизант на управляващата партия Народна лига беше пребит до смърт в окръг Рангамати, съобщава полицията.

Големите преименувания на държави в последните години
 
Сблъсъкът между поддръжниците на Народна лига и Националистическата партия на Бангладеш се е случил часове преди началото на гласуването в района, съобщи говорител на полицията, цитиран от ДПА. Съперничещите си групи се нападнали взаимно с ножове, мачетета и тояги. Изглежда, че те са се опитвали да превземат изборната секция. Ситуацията беше овладяна след намеса на войници.

Бангладеш
БГНЕС

В Бангладеш гласуват на парламентарни избори, на които според проучванията се очаква премиерката Шейх Хасина Вазед да получи четвърти мандат, информира Франс прес. Около 40 000 изборни секции започнаха работа в 8 часа местно време (2 ч. по Гринуич) при засилени мерки за сигурност. През седмиците на предизборна кампания имаше прояви на насилие и обвинения за репресии срещу опозиционни активисти. Тринадесет души бяха убити и хиляди ранени при сблъсъци между поддръжници на премиерката и активисти на националистическата партия (БНП), която бойкотира предишните избори през 2014 година.
 
Високоскоростните интернет услуги бяха спрени до полунощ днес, съобщи вчера представител на регулаторната комисия по телекомуникации, цитиран от Ройтерс. Целта е да се предотвратят слухове и пропаганда относно изборите, обясни той.

Стряскащо: Два милиарда души по света живеят в бедност

Бангладеш
БГНЕС

Лидерът на Националистическата партия на Бангладеш, бившата премиерка Халеда Зия, е в затвора от февруари по обвинения в корупция. 74-годишната Зия определя обвиненията като политически мотивирани. Освен това членове на опозицията обвиняват властите за нападения и заплахи, на които са били подложени, за да се попречи на предизборната им кампания. Управляващата Народна лига обаче отхвърля всички подобни обвинения и разчита на икономическите си постижения.
БТА