/ БГНЕС
Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви, че е сигурен, че на Корейския полуостров ще бъде постигнат мир, преди днешната му аудиенция при папа Франциск, на когото се очаква да предаде покана от севернокорейския лидер Ким Чен-ун да посети Пхенян, предаде Асошиейтед прес.

БГНЕС

Президентът Мун говори на снощната "меса за мир", отслужена в базиликата "Св. Петър". Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин изнесе проповед. Той каза, че се моли за "дара на мира" на Корейския полуостров, така че "след много години на напрежение и разделение, думата "мир" да може да прокънти с пълна сила".

Ким Чен-ун кани папа Франциск в Пхенян

Мун говори в края на религиозната служба и каза, че молитвите там "ще отекнат и като ехо на надеждата в сърцата на хората в двете Кореи, както и у хората от целия свят, които желаят мир".

БГНЕС

"Молитвите ни днес със сигурност ще се превърнат в реалност", каза южнокорейският лидер. "Ще постигнем мир и ще преодолеем разделението, без да се провалим".

Кои са най-влиятелните хора на планетата?

Миналия месец Мун подписа с Ким голямо споразумение за намаляване на военното напрежение на полуострова. От южнокорейското президентство съобщиха, че по време на срещата на върха Ким казал, че папата ще бъде посрещнат "възторжено" в Северна Корея.
БТА