/ БТА
Южна Корея се готви да евакуира заради приближаването на тропическата буря Ханун десетки хиляди скаути, събрали се за международна среща в крайбрежен район, съобщиха техни представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Световната организация на скаутското движение обяви, че е получила потвърждение от южнокорейските власти, че се налага всички участници, събрали се за срещата на международното скаутско движение в югозападния крайбрежен окръг на Южна Корея Буан, да си тръгнат преждевременно. Това означава по най-бързия начин около 40 000 скаути от 158 страни, предимно юноши, да бъдат прехвърлени на безопасно място, за да не се окажат на пътя на бурята.

Според местните метеоролози „Ханун“ ще връхлети Южна Корея още в сряда сутринта.

Невиждани наводнения в района на Пекин: 20 души са загинали

Канцеларията на южнокорейския президент Юн Сук-йол съобщи, че той е призовал да бъде изготвен „спешенплан за предпазване на скаутите от бурята, което означава те да бъдат преместени в хотели или други обекти в столицата Сеул и околността.

Южна Корея скаути
БТА

Горещините в Южна Корея вече принудиха хиляди британски и американски скаути да си тръгнат от скаутския лагер, където е организирана срещата, който е изграден върху земя, отвоювана от морето. Откакто миналата сряда започна форумът, стотици участници потърсиха медицинска помощ заради оплаквания, свързани с жегата. Още много преди началото на срещата критици изразиха мнение, че не бива такъв огромен брой млади хора да бъдат водени в такава обширна местност, в която няма никаква дървесна растителност, а с това на практика и никаква защита от летните горещини.

Владимир Сахатчиев/БТА