Италия в шок от насилие срещу българка, бита и щипана от господарката си
Италия в шок от насилие срещу българка, бита и щипана от господарката си / снимка: в. 24 часа

Историята на 36-годишната българка Даниела шокира Италия. Нейната зловеща съдба беше разказана с помощта на скрита камера в последното издание на едно от най-гледаните тв предавания в Италия - "Ле Йене" ("Хиените").

Излъченият 20-минутен репортаж, показващ обидите, униженията и насилието, на които психоложка е подлагала в къщата си българската си помощница, шокира милиони зрители. Негов автор бе журналистът Пабло Тринча от програмата на тв канала "Италия Уно". Само по интернет видеото с репортажа е видяно досега от над 162 000 души, пише „24 часа".

Тринча интервюира българката, след като 2 седмици тя носи под ризата си микрокамера, за да регистрира случващото й се в къщата на ужасите.

Едномесечните психологически мъчения, изтърпени от българката, обаче поразяват не само с жестокостта си. Слушайки обидите на докторката психоложка, човек не може да повярва на ушите си, че изобщо е възможно да се изрекат накуп толкова унизителни фрази. Най-безобидната от тях е "мръсна свиня", а останалите не могат да се изпишат.

Работодателката на Даниела дори й крещи, че нейните кучета струват 10 пъти повече от самата българка, и отново я отрупва с обиди за това, че не е измила клетките им със сапун, а само с вода.

Италианската психоложка държи в дома си близо 50 кучета, за които българката трябва да се грижи от сутрин до вечер, освен за домакинството и за семейството.

Даниела изтърпява всичко, за да получи в края на месеца заплатата си, но вместо 880 евро й дават 700.

Веднага след това напуска къщата през нощта с кола на журналиста Пабло Тринча, който я чака наблизо.

"В момента съм добре и съм на сигурно място в Тоскана, но не искам да кажа къде", разказва по телефона за "24 часа" Даниела.

Нейната фамилия е Сашова и тя е от Монтана. За останалата част от личния си живот в България обаче предпочита да не говори. За пръв път идва в Италия през 2004 г., когато тук работи като домашна помощница майка й.

От 2007 до 2010 г. Даниела е гледачка на възрастна жена в Кастелфранко ди Сото, Тоскана. След като тя умира, Даниела остава без работа.

До злополучната психоложка Даниела стига, след като прочита публикувана от нея обява в интернет. Българката обаче не е запозната с "детайла", че родената в Неапол и омъжена в Тоскана психоложка е сменила няколко десетки прислужници само за 1 година.

Фактът, че трябва да се грижи и за кучетата на господарката, също не стряска в началото българката. После обаче се оказва, че в къщата живеят близо 50 кучета. Големите участват непрекъснато на състезания и конкурси, а малките са предназначени за продан. През деня кучетата са в клетки пред къщата. В нея обаче има и две големи стаи за тях, както и кучкарник.

Господарката на Даниела има и собствен кабинет в къщата си, където приема пациентите си. Мъжът й е пенсиониран професор, а синът й е директор на игрален дом във Флоренция. Те самите са съвсем нормални хора по думите на Даниела и се държат добре и сърдечно, въпреки че са наясно с характера на господарката.

"Още като отидох в къщата, видях как хвърчи като фурия наляво-надясно калабрийското момиче, което работеше с нея. Този факт още тогава ме стъписа", разказва Даниела.

Тя обаче все още не знае какво тепърва й предстои.

14-часовият работен ден е само единият от проблемите

Водопадът с обиди започва да се сипе на третия ден от пребиваването й. Още тогава тя иска да си тръгне, но работодателката я убеждава да остане.

За сметка на това си заминават един след друг няколко други помощници от различни националности - издържат само по ден-два в къщата.

"Тя е луда, защото работи по 18 часа на ден, непрекъснато приема пациенти", обяснява нервния характер на жена си съпругът й. Той самият пазарува всеки ден и носи продуктите в кухнята. Даниела е обаче тази, която готви обеда за майката, бащата и сина.

Българката споделя преживяното в къщата със своя позната италианка. Именно тя се свързва с екипа на "Хиените".

"В началото се колебаех дали искам да се срещна с тях. По-късно обаче, след като усетих накъде върви всичко, приех. Господарката ме малтретираше дори пред свои пациенти и приятелки."

Момиче от екипа на програмата поставя микрокамера под копче на ризата на Даниела. Не всеки ден обаче тя има време да се опаше с колана, който записва ставащото в къщата. Почти не минава ден, в който психоложката да не удря, налага и щипе българката Обидите пък валят като дъжд. В един момент положението за Даниела става непоносимо и тя иска да захвърли всичко и да си тръгне. Поетият вече ангажимент към "Хиените", както и фактът, че няма да си получи заплатата, обаче я спират.

На 27 октомври Даниела получава 700, а не 880 евро от господарката си, тъй като според нея не е свършила всичко както трябва. През нощта напуска малката стаичка до кухнята, където живее, и отива на уговорената среща с журналиста.

По-късно Пабло се среща на вратата на къщата с психоложката и я пита защо се държи нечовешки с помощницата си.

Тя отрича категорично всичко, без да подозира, че ще я разобличат с видео. В него обаче лицето й никога не се показва от журналистите. Според Даниела в момента адвокат подготвя завеждането на дело срещу жестоката работодателка.

Веднага след излъчването на репортажа пък "Хиените" откриха и мейл, на който желаещи могат да предлагат работа на Даниела.

Досега са получени над 200 предложения от италианци от цял свят. Има оферти за работа дори от Англия, Франция и Австралия.

Много хора пишат, че се срамуват, че са италианци, след видяното в репортажа.

Даниела е само една от няколкото десетки хиляди българки, които работят като домашни помощници или гледачки на възрастни хора в Италия. Повечето от тях нямат представа какво да правят в случаи като нейния.

Мнозина изтрайват само по месец-два, ако условията са нетърпими, и се връщат в родината си. Често обаче ужасните спомени избледняват бързо и те пак се връщат на Апенините, гонени от немотията в България.