Италия обяви днес "незабавното" експулсиране на двама служители на руското посолство в Рим, замесени в шпионска афера, във връзка с която бе арестуван капитан от италианските военноморски сили, а руският посланик Сергей Разов бе извикан за обяснения в италианското външно министерство, предаде Франс прес.

"Изразихме решителния протест на италианското правителство и уведомихме за незабавното експулсиране на двама руски служители, замесени в този сериозен случай" на среща с руския посланик, написа в акаунта си във Фейсбук италианският външен министър Луиджи Ди Майо.

Захариева: Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евроатлантическа общност

Кремъл заяви днес, че се надява Русия и Италия да запазят позитивните и конструктивни връзки, въпреки ареста на руски служител във връзка с шпионската афера, отбелязва Ройтерс.

Руските власти заявиха, че не разполагат с никаква информация за причините и обстоятелствата за задържането.

Италианската полиция съобщи по-рано, че е арестувала капитан на фрегата от италианските военноморски сили и руски дипломат, заподозрени в шпионаж, след като двамата бяха заловени при предаването на документи срещу пари по време на тайна среща.

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата (ВИДЕО)

Русия днес заяви, че ще отговори реципрочно на изгонването на двамата руски дипломати от Италия, съобщи агенция Интерфакс, позовавайки се на руски депутат.

Руското външно министерство заяви, че изразява съжаление за изгонването на двамата си служители и посочи, че това не отговаря на нивото на двустранните отношения.
БТА