Италианският вътрешен министър брои населението в ромските лагери
Италианският вътрешен министър брои населението в ромските лагери / снимка: Sofia Photo Agency
Италианският министър на вътрешните работи Роберто Марони, представител на антиимигрантската Северна лига, планира да организира преброяване на населението в ромските лагери, съобщи Ройтерс. Според него то ще помогне да се гарантира, че законно пребиваващите в страната живеят в прилични условия, а онези, които нямат право да останат в Италия, ще бъдат изпратени по родните им места.

Марони заяви пред парламента, че преброяването ще включва взимане на пръстови отпечатъци от всички, включително децата, за да се избегнат феномени като просията. Вече се взимат отпечатъци от някои имигранти, желаещи постоянно пребиваване в Италия, но обикновено това не включва деца и граждани на ЕС.

Това няма да бъде етнически регистър, а ще осигури допълнителни гаранции за техните права, заяви Марони. Той допълни, че полицаите, извършващи преброяването, ще бъдат придружавани от представители на италианския Червен кръст.

Бившата министърка на семейството в правителството на Романо Проди Рози Бинди заяви, че подобна мярка означава ромските деца да се третират като закоравели престъпници. Председателят на УНИЦЕФ Италия изрази удивлението и дълбокото безпокойство на своята организация от инициативата на Марони, предаде Франс прес. Лидер на италианската еврейска общност заяви, че предложението е още един признак за латентния расизъм в италианската култура.

По официални данни в Италия има около 160 000 роми, но се твърди, че те вероятно са с поне 100 000 повече, отбелязва Ройтерс.