/ iStock/Getty Images
Италианската спасителна организация "Имърджънси" каза, че в ранните часове днес е спасила 105 мигранти от надуваема лодка, останала без гориво в международни води в близост до либийския бряг, съобщи ДПА. Сред мигрантите е имало и бременна в седмия месец жена, 29 непълнолетни, 25 от които без придружител.

В съобщението на организацията в Туитър се посочва, че корабът на "Имърджънси" е получил разрешение да акостира в югоизточното италианско пристанище Бриндизи. Очаква се той да пристигне там в петък.

Дванадесетметровата надуваема лодка "е имала сериозни конструктивни проблеми и се е пълнела с вода", каза представителя на "Имърджънси" Емануеле Нанини.  Той допълни, че ситуацията е била прекалено опасна за хората в лодката и освен това метеорологичните условия са се влошили.

Нанини сравни ситуацията с потъването на лодка с мигранти край южните брегове на Италия преди малко повече от седмица. Потвърдените смъртни случаи от това бедствие достигнаха 71, след като спасителите откриха тялото на 3-годишно момиче във водите в близост до морския курорт Стекато ди Кутро. Около 80 души оцеляха след инцидента, но други все още се водят изчезнали, припомня ДПА.
Александър Евстатиев/БТА