Протестът в Истанбул
Протестът в Истанбул / Gulliver/Getty Images
Турската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестна демонстрация на сирийски мигранти срещу решението на властите в Истанбул да депортират от града нелегално пребиваващите сирийски граждани. Има арестувани.

Група сирийци в Истанбул се включиха в демонстрация, организирана по инициатива на организации на сирийските мигранти, която се състоя в квартала Фатих в Истанбул. Участниците носеха в ръце плакати с надписи на арабски език и арабски знамена.
 

Протестът в Истанбул
Gulliver/Getty ImagesСирийците се опитаха да огласят прокламация до властите, в която се настоява да бъдат спрени мерките на властите за депортиране на сирийските мигранти от Истанбул, но полицията не разреши на демонстрантите да огласят прокламацията и използва сълзотворен газ срещу тях. Станаха сблъсъци между сирийците и полицията.

През това време група турски граждани протестираха срещу сирийците, само намесата на полицията успя да предотврати евентуален ръкопашен бой между двете групи.
 

Gulliver/Getty ImagesТези дни властите в Истанбул дадоха срок до 20 август нелегално пребиваващите в мегаполиса сирийски мигранти да бъдат депортирани обратно в областите, където са регистрирани и в лагерите. А други, които са без адресни регистрации или са с криминални прояви, се екстрадират обратно в Сирия.
 

Gulliver/Getty ImagesРешението на турските власти предизвика големи протести и напрежение сред сирийците.

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу предупреди, че няма да позволят съпротива и демонстрации срещу решението на турските власти.

Председателят на Дружеството на сирийските мигранти Йозгюдер Ръдван Кая обвини турските власти, че провеждат сегрегационна политика спрямо сирийските мигранти.

 

Gulliver/Getty Images

 

Gulliver/Getty Images 
БТА