/ iStock/Getty Images
Един мъж беше задържан в Германия, след като обявил в интернет, че ще извърши нападение срещу мюсюлмани, вдъхновено от това в новозеландския град Крайстчърч, съобщи Бюрото за борба с тероризма, цитирано от Франс прес.

Заподозреният е на 21 години. Той е бил задържан в събота в Хилдесхайм, провинция Долна Саксония. В жилището му са били открити оръжия, "които може да са били купени, за да осъществи плановете си за нападение", уточнява бюрото.

Мъжът заявил в дискусия онлайн, че подготвя нападение срещу мюсюлмани, вдъхновено от извършеното през март 2019 г. в Крайстчърч, при което в два религиозни обекта бяха убити 51 души. "Той е имал намерение да действа по същия начин", казват германските власти.

Нападателят от Крайстчърч се призна за виновен по всички обвинения

Следователи са открили на притежавани от него електронни устройства "файлове с крайнодясно съдържание".

Германските власти смятат крайнодесният тероризъм за заплаха номер едно за сигурността на страната. През последните месеци бяха извършени няколко нападения. 
През юни 2019 г. консервативен политик, отнасящ се позитивно към приемането на мигранти, беше убит в жилището си. Заподозреният е близък до неонацисткото движение.

През октомври 2019 г. в деня на Йом Кипур мъж, също близък до крайната десница, се опита да проникне в синагога в Хале, за да извърши масово убийство. След като не успя да влезе в религиозния обект, той уби минаваща наблизо жена и продавач на храни, преди да бъде задържан.

През февруари в Ханау, близо до Франкфурт, един мъж уби девет души от чуждестранен произход при няколко нападения срещу барове, където се предлагат наргилета, преди да се самоубие.

Планове за други подобни нападения бяха осуетени през последните месеци. 
БТА