Крайстчърч
Крайстчърч / БГНЕС
Австралиецът, убил 51 души при нападението срещу две джамии в новозеландския град Крайстчърч през март миналата година, се призна днес за виновен по всички обвинения, предаде Франс прес.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и мюсюлманската общност в страната изразиха облекчението си от самопризнанията на Брентън Тарант, защото така ще бъде избегнат процес, който можеше да послужи като трибуна за изразяване на убежденията на десния екстремист.

Една година от атентатите в Крайстчърч

"Да, виновен", заяви Тарант от затвора в Окланд по време на видеовръзка с Висшия съд на Крайстчърч.

Досега нападателят от Крайстчърч отричаше обвиненията в убийство на 51 души, опит за убийство на 40 души и извършване на терориристична атака.

Без да дава обяснение на този етап, Тарант промени позицията си след съдебно заседание, проведено при закрити врата и организирано бързо заради опасенията, че в последния момент той отново ще отхвърли повдигнатите му обвинения.
 


Смъртно наказание в Нова Зеландия не съществува и по тази причина Тарант най-вероятно ще прекара остатъка от дните си зад решетките. Извършването на терористично нападение и убийство са наказуеми в страната с доживотен затвор, отбелязва Франс прес.

Процесът срещу Тарант, който се очакваше да продължи шест седмици, беше планиран да започне на 2 юни в Крайстчърч, където на 15 март миналата година той извърши атаката срещу двете джамии.

Според Джасинда Ардърн, която взе решение да не произнася името на убиеца, самопризнанията му ще донесат известно успокоение за многото пострадали при атаката.
БТА