/ БГНЕС
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн призна, че остава "още много да се направи", за да бъдат разгромени белите расисти в страната - година след като австралиец уби 51 богомолци в две джамии в Крайстчърч, предаде Франс прес.

Расистите си влияят чрез интернет

Международната общност приветства премиера на Нова Зеландия за начина, по който тя се справи с кризата, заради нейното хладнокръвие и съчувствието към пострадалите, а също и заради инициативите й във връзка с контрола над оръжията и срещу екстремисткото съдържание в интернет.
 


Днес обаче Джасинда Ардърн изрази съжаление, че някои в Нова Зеландия все още попадат в плен на идеите на убиеца от Крайстчърч, убеден привърженик на идеята за превъзходството на бялата раса.

Разкритата в Германия крайнодясна група планирала атентати срещу джамии

"Наша отговорност е да премахнем не само тези идеи, но и онова, което им дава възможност да съществуват. Остава още много да се направи", заяви тя два дни преди церемониите, с които в неделя ще бъде отбелязана първата годишнина от трагичното събитие.

Най-добрият начин да се почете паметта на жертвите е да бъдат осъдени расизмът, тормозът и дискриминацията, подчерта Джасинда Ардърн. Тя се присъедини към близо хиляда богомолци на петъчната молитва в Крайстчърч, за която бяха дошли мюсюлмани от цялата страна.
БТА