Исландия и Гренландия стават все по-популярни туристически дестинации

/ iStock/Getty Images
Ако попитате случайно избрана група хора през последните пет години, коя страна биха искали да посетят, Исландия определено ще излезе в челната петица. Най-новите данни за туризма показват интерес към посещенията в страната, според американското издание „Ю Ес Ей Тудей“.

През 2018 г. 2,3 милиона души са посетили Исландия, с 5,5% повече от предходната година, според Исландския туристически съвет, но това увеличение е по-ниско в сравнение с интереса, на който северния остров е свикнал да се радва.

iStock/Getty Images

"През последните години туризмът в Исландия се разраства бързо, като средният годишен ръст на туристическите посещения от над 25% от 2013 г. достига своя връх през 2016 г. с 38% ръст", казва Инга Хлин Палдоттир, директор на сайта „Посете Исландия“. "И за американските туристи, столицата на Исландия остава сред 50-те най-популярни международни дестинации“, добавя Дженифър Дом, ръководител на рекламен туристически офис Северна и Южна Америка на компанията „Hotels.com“.

iStock/Getty Images

Дом казва още, че глобалните търсения на Гренландия в „Hotels.com“ са отбелязали ръст от 52% през 2018 г., докато търсенията за Исландия са се увеличили само с 17%. "Виждаме повече "инстаграм-фенове" да проявяват интерес към отдалечени дестинации през последната година, включително към Гренландия", каза Дом.

Синята лагуна - романтиката на остров Исландия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Други данни от „Hotels.com“ показват, че пътниците от Северна Америка напоследък търсят пътувания в страни като Ирландия, Турция и Япония. Посетителите на Токио, Осака и Киото са нараснали с почти 9% през миналата година с рекорден брой от близо 32 милиона посещения.

iStock/Getty Images

За сега интересът на туристите не изчезва, но това може да се промени. Пътуващите в Исландия започват да харчат по-малко, докато посещават страната, според Рошел Търнър, директор по изследванията на Световния съвет по туризъм (ССТ). По думите му "разходите за всеки посетител намаляват", а туристите съкращават обиколките на страната и основно пътуват до Рейкявик и районите около южното крайбрежие, за разлика от други места в Исландия. Цените на хотелите и ресторантите в Исландия са едни от най-високите в Европа, като разходите за настаняване се удвояват през последното десетилетие, според доклад на ССТ от октомври 2018 г. Данните от ценовия индекс на „Hotels.com“ показват, че средната цена на нощувка за петзвездни хотели е намаляла до 478 долара през 2018 г. докато през 2017 г. туристите от САЩ са плащали по 550 долара на вечер за същата услуга.

iStock/Getty Images

"Растежът е намален отчасти и поради намалелия брой полети на местната нискобюджетна самолетна компания, но други компании увеличават полетите си до Исландия, така че очакваме положителна промяна“, отбеляза Търнър.
БГНЕС