Франция е най-посещаваната от туристи страна в света

/ iStock/Getty Images
Нито опожарените магазини, нито сълзотворния газ на „Шанз Елизе“ по време на продължаващите с месеци протести на „жълтите жилетки“ успяха да отнемат на Франция титлата за „най-посещаваната от туристи страна в света“, съобщава „Рашъ тудей“.
 
Лувърът в Париж е най-посещаваният музей в света

Според френския национален статистически институт броят на нощувките в хотели в цялата страна, къмпингите и хостелите е достигнал 438,2 млн. през 2018 г. Това е повишение с цели 9 млн. души спрямо предходната година. Данните, разбира се, не включват нощувките, запазени чрез платформи за „споделено настаняване“ като „Еър Би ен Би“.
 
Впечатляващият ръст е отчетен в година, „белязана от мащабно национално социално недоволство и протести“ - включително двумесечната стачка между април и юни на служителите в националния железопътен превозвач и все още нестихващите протести на движението „жълти жилетки“, които започнаха през ноември миналата година като протест срещу високите цени на горивата, високите разходи за живот и данъчните реформи.

Париж Франция улица
iStock/Getty Images

Въпреки политическата нестабилност през последните месеци на миналата година, 2018-а беше благотворна за туристическия сектор на Франция. През декември, заради прерасналите в сблъсъци и бунтове демонстрации на „жълтите жилетки“ броят на туристите леко намаля - с 1,1%. Само в Париж броят на посетителите е паднал рязко с 5,3% за същия период.
 
Седем от най-внушителните кралски дворци в света (ВИДЕО)

Сред най-посещаваните туристически атракции във френската столица са катедралата „Нотр Дам“ и музеят „Лувър“, както и дворецът „Версай“. Забелязва се, че засиления интерес идва най-вече благодарение на туристи извън ЕС. Посещенията от САЩ са скочили с 16 процента, а туристите от Япония са отчели ръст с 18%.
БГНЕС