Със своя разкош и мащаб на изпълнението кралските дворци са станали еталон за лукс. Те са направени от най-добрите архитекти за времето си и са триумф на кралската власт, богатство и разкош. Ето 7 от  най-внушителните кралски дворци в света:

Императорският дворец, Токио

Той се намира в центъра на града и е потънал в тишината на огромен парк. Заобиколен е от ров и дебели каменни стени. В него живее императорът на Япония Акихито със семейството си.

Зимният дворец (Ермитаж) в Сант Петербург, Русия

Зимният дворец в Санкт Петербург е официалната резиденция на руските монарси от 1732 до 1917 г. Той е построен в монументален мащаб, за да отрази мощта и силата на имперска Русия.

Зимният дворец
Gulliver/Getty Images

Топкапъ в Истанбул, Турция

Топкапъ е бил впечатляващ имперски дворец в продължение на 400 години до разпадането на Османската империя в началото на 20-и век.
Днес многобройните градини, богато украсени зали, както и имперската съкровищница, са туристическа атракция.

Топкапъ
ThinkStock/Getty Images


Бъкингамският дворец в Лондон, Великобритания

Дворецът е официалната резиденция на британската монархия от 1837 година насам. Във внушителната сграда има 775 стаи, като от тях 52 са спални за членовете на кралското семейство, 188 спални за персонала, 92 кабинети и 78 бани.

Бъкингамският дворец
ThinkStock/Getty Images


Големият дворец в Банкок, Тайланд

Красивият кралски комплекс е бил официална резиденция на тайландските крале между 1782-1925 г. , а днес той все още се използва при посрещане на чужди държавни глави или кралски церемонии. Дворецът се състои от внушителни сгради, зали и пристройки. Там се намира и Храмът на Изумрудения Буда, който е и едно от най-свещените места в Тайланд.

Десет от най-красивите замъци в Европа (СНИМКИ)

Алхамбра в Андалусия, Испания

Алхамбра е крепост и архитектурен комплекс в Гранада, Южна Испания, който до 1492г. е резиденция на мавърските владетели.
Комплексът се състои от градини, дворец и крепост и е разположен на един от хълмовете в източната част на града, в подножието на планината Сиера Невада. Той заема площ от около 142 000 м², има размери 740 на 205 м и е обграден от крепостна стена, защитена с 13 кули. Северната страна на хълма е естествено защитена от дефилето на река Даро, което отделя двореца от старата част на града – Албаисин.

Дворецът Мисор, Индия

Историческият дворец Мисор, разположен в едноименния град в Карнатака, Южна Индия, е една от най-величествените кралски сгради в Индия. Той е бил седалище на кралската династия на махараджите на Мисор, която управлява държавата от 1399 до 1950 г. Триетажната каменна сграда от фин сив гранит и розови мраморни куполи има фасада с няколко обширни арки, поддържани от високи колони.

Вижте още:

Най-бляскавите замъци на британското кралско семейство (ВИДЕО/СНИМКИ)

Съкровищата на Европа (СНИМКИ)

Като в приказките: Най-красивите замъци в Германия (СНИМКИ)

Дворецът на Ердоган: лукс за 600 млн. евро (ВИДЕО)

Приказен разкош: Най-посещаваните замъци в Европа (СНИМКИ)

Вижте най-големите замъци в света

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук