Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се венчаят в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор
Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се венчаят в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор / Gulliver/Getty Images
Дворцовият параклис "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък беше избран за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл като емблематично място за празниците на
британското кралско семейство, съобщи АФП.

Меган Маркъл ще каже „да“ на принц Хари

Внушителната сградата в готически стил е построена през 15-и век
. Тя е посветена на светеца-патрон на Англия и е пряко под разпоредбите на британската корона. Много членове на британското кралско семейство са я избирали за важни церемонии - кръщенета, сватби, погребения.

Сватбите, организирани там, са около 15. Традицията поставят Едуард Седми и датската принцеса Александра през 1863 г. Последват ги много деца на кралица Виктория.

Кралицата присъди титли на принц Хари и Меган Маркъл

Там беше и кръщенето на принц Хари през 1984 г., както и конфирмацията на брат му Уилям през 1997 г. Баща им принц Чарлз избра храма "Сейнт Джордж" за службата, когато сключи брак със сегашната си съпруга Камила през 2005 г.

Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се венчаят в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор
Gulliver/Getty Images

Сградата може да побере 800 души. В нея беше и опелото на кралицата-майка Елизабет през 2002 г. Тя е погребана там до своя съпруг крал Джордж Шести. В храма "Сейнт Джордж" почиват също Хенри Осми, Едуард Шести, Чарлз Първи, Джордж Четвърти и Джордж Пети.

Параклисът "Сейнт Джордж" (СНИМКИ)

В храма се водят служби, когато кралица Елизабет Втора отсяда в Уиндзорският замък -
една от трите й официални резиденции. Обикновено там се отслужва великденската меса, на която присъства кралското семейство.

През 2018 г. в дворцовия параклис "Сейнт Джордж" ще бъде и сватбата на принцеса Юджини, дъщерята на принц Андрю.

Принц Хари и годеницата му Меган Маркъл ще се венчаят в параклиса "Сейнт Джордж" на замъка Уиндзор
Gulliver/Getty Images

Сватбената церемония на принц Хари и Меган Маркъл ще започне в 12 ч. местно време (14 ч. българско време). Ще я води преподобният Дейвид Конър, доайен на храма.
 
Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби ще води размяната на обети. След края на церемонията младоженците ще обиколят Уиндзор с каляска и конен ескорт, преди да отидат на обедния прием, който ще даде в тяхна чест кралица Елизабет Втора в банкетната зала "Сейнт Джорджис хол" на Уинзорския замък.

Всички новини около сватбата на принц Хари и Меган Маркъл можете да откриете тук

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА