/ Gulliver/Getty Images
Исландия е красива страна с вулканичен пейзаж, разположена между Атлантическия и Арктическия океан. Само на 40 минути път с кола от Рейкявик - най-северната столица на планетата, се намира една от основните забележителности на острова - Синята Лагуна.
 
Топ 7 на най-луксозните острови за почивка (ВИДЕО)

Тя е единствена и уникална в цял свят - естествен комплекс от геотермални басейни на обща площ от 5000 кв.м. Дължи името си на уникалния цвят на водата, която е смесица от морска и сладка вода - 2/3 морска и 1/3 сладка - изключително рядка комбинация.
 

Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 000 парчета лава, което я прави да прилича на естествено творение на природата. В действителност лагуната възниква като част от проект на Исландската служба по регионално отопление през 1976 г.

ВИЖТЕ още от Синята Лагуна - геотермалният рай на Исландия

Построената на това място станция, която съществува и днес, използва геотермалната вода, извираща от 2000 м дълбочина и с температура до 240 градуса, за производство на електроенергия. След което, охладена до 37-39 градуса, водата се изхвърля в лагуната.
 

Години наред тези изкуствено създадени басейни с топла вода остават неизползвани. Но постепенно местните жители започват да се къпят в тях и установяват лековитото влияние на водата върху човешката кожа. И през 1987 г. тук отваря врати първия СПА център в Исландия, а водата става известна с лековитите си съставки: минерални соли (с успокояващ ефект), синьо-зелени водорасли (за подхранване и омекотяване на кожата) и бяла глина (с почистващ и ексфолиращ ефект).

Сигурно така изглежда раят: Най-красивите острови в Европа (СНИМКИ)

Днес мястото е изключително популярно не само за местните, но и за все повече туристи от цял свят. Синята Лагуна е една от най-посещаваните дестинации в страната, годишно посетителите са над 400 000. А потапянето в сините води днес е превърнато в забавление за почивка и грижа за тялото.