Да ходиш по вода - мисия възможна в бивш съветски затвор в Естония (СНИМКИ/ВИДЕО)
Да ходиш по вода - мисия възможна в бивш съветски затвор в Естония (СНИМКИ/ВИДЕО) / Guliver/Getty Images

Да ходиш по вода за мнозина звучи само като библейско чудо, но в естонския град Руму вече е почти възможно. С минусовите температури местното езеро, популярно като „Синята лагуна", се е обковало с уникална покривка от лед, която позволява да виждаш под повърхността целия воден свят.

Руму се намира на 40 километра от Талин и преди да се превърне в атрактивна ледена площадка е бил съветски затвор. През лятото „Синята лагуна" е любимо място на гмуркачите и водолазите, а днес най-студените зимни температури са го превърнали в приказно, замръзнало езеро.

Там обаче ледът не е в класическия, бял вид, в който сме свикнали да го виждаме. Той е прозрачен и кристално чист, като оставя впечатление у пързалящите се, че ходят по вода.
Никоя друга ледена пързалка в света не може да се похвали с тази възможност. Замръзналата „Синя лагуна" впечатлила спортисти, които решили да покажат ледената красота в специално видео.

„Ледената пързалка беше фантастично изживяване. Можехме да видим всичко-от риби, до части от затвора, който днес е покрит с вода", разказват ентусиастите.

Бивш съветски затвор се превърна в красива лагуна

Местността има интересна история. След като Естония се отдели от Съветския съюз през 1991 г. сградите, хангарите и кариерата за варовик били изоставени и наводнени. В резултат на природните катаклизми мястото се е превърнало едно от най-красивите места за гмуркане и плуване в Естония и е наречено "синя лагуна".

Затворниците са били принудени да работят в мината, охранявани от съветските войници още от 1938 г., докато мината е спряла работа.

Днес районът се превръща в популярна дестинация за леководолази, туристи и авантюристи. Въпреки това територията, ограждаща бившия рудник и затвор, не е нито охранявана, нито официално разработена.