Искат откуп за отвлечения българин в Нигерия
Искат откуп за отвлечения българин в Нигерия / БГНЕС

Отвлеченият българин в Нигерия е инженер по професия и работи във фирма, която е подизпълнител в африканската държава. Властите в Нигерия са се свързали с похитения, като от разговора е станало ясно, че той е добре, съобщи пред Дарик радио Петър Константинов, временно управляващ мисията на страната ни в Абуджа и добави, че отвличането е с цел откуп.

"Той е извън столицата и нямаме директна връзка с основните играчи, няма нищо драматично, правим всичко възможно да решим проблема и то в най-скоро време, не очакваме големи изстъпления. Става дума за пари, може би не са информирани всички възможни инстанции", обясни Петър Константинов.

Разбрахме, че този човек е работел за чуждестранна фирма, за петролна рафинерия ли става въпрос?

Не, става въпрос за нормална фирма-подконтрактор. Това е българин специалист, достоен човек, говорихме с него, в добро здраве е, няма проблем за здравето му. Те се грижат добре за тях, тъй като в края на краищата от тях просят пари.

Той какво точно работи в Нигерия?

Инженер е, работи почтено и честно, нищо лошо не можем да кажем за него. Правим усилия този проблем да се реши по-скоро.

През януари 2006 г. българинът Милко Ничев, работещ за контрактор на петролната компания “Шел”, бе отвлечен в Нигерия от групировката “Движение за освобождаване на делтата на Нигер”. След 19 дни в плен, той се завърна благополучно в България. През юли миналата година бе отвлечен и друг българин, Кирил Елевтеров, също работещ за петролна компания в Нигерия. Той бе освободен, невредим, месец по-късно.
 
Министерството на външните работи нееднократно е отправяло съвети към българските граждани да се въздържат от пътувания в Нигерия, припомнят от ведомството. Във връзка с повишената рискова обстановка в Афганистан и с кризисните ситуации в някои области на Йемен, Боливия и Уганда дирекция "Консулски отношения" препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до тези страни, добавиха от министерството.