Ирландия ще предложи решение за Лисабонския договор
Ирландия ще предложи решение за Лисабонския договор / БГНЕС

Ирландия ще направи предложение на декемврийската среща на върха на Европейския съюз за Договора от Лисабон, който бе отхвърлен през юни с референдум, съобщи ирландският премиер Браян Кауън, без да се произнася по въпроса ще има ли втори референдум.

"Моята цел е през декември да определим мерките, които трябва да се вземат следващата година", каза той по времето на първата работна сесия на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел. "Ясно е, че нашите партньори не желаят да предоговарят договора от Лисабон", заяви той. "В същото време трябва да е напълно ясно, че ние трябва да получим задоволителен отговор на ирландските притеснения, ако искаме да вървим напред", добави премиерът.

Сред тези притеснения той цитира "бъдещия състав на Европейската комисия" и края на системата на един комисар от страна, "защитата на традицията на неутралитет на Ирландия", "въпроси от етичен и социален характер" /което е намек за забраната на абортите в Ирландия/ и данъчната система, която е много изгодна за компаниите на острова.

Според дипломати сега въпросът е в това да се успокоят ирландците по тези четири основни въпроса, така че да бъдат убедени да минат отново пред урните през 2009 г., допълва БГНЕС.