Иранският президент разкритикува погрешната стратегия на Запада в Близкия Изток
Иранският президент разкритикува погрешната стратегия на Запада в Близкия Изток / снимка: БГНЕС

Иранският президент Хасан Рохани хвърли вината за възхода на сунитските джихадистки групировки в Близкия изток върху определени държави и неназовани разузнавателни агенции, предадоха световните агенции.

„Определени разузнавателни агенции поставиха сабите в ръцете на лудите мъже, които сега не пощадяват никого”, каза Рохани в речта си на общополитическата дискусия в рамките на 69-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Президентът на шиитски Иран подчерта, че правилното решение на този проблем може да дойде от самия Близък изток при международна подкрепа, а не от извън региона.

Целта на екстремистите е унищожаването на цивилизацията и засилването на ислямофобия, предупреди Рохани. Иранският президент даде да се разбере, че страната му е решена да продължи преговорите с великите сили за ядрената си програма в израз на добра воля, с надеждата да ги доведе до успешен край в срок. В същото време той разкритикува Запада, че има прекалено големи искания към Иран.

Рохани осъди погрешната, според него, стратегия на Запада в Близкия Изток. Той спомена конкретно „военната агресия срещу Афганистан и Ирак” и „неуместната намеса в Сирия”.

Докато Рохани говореше в централата на ООН, пред сградата и стотици хора се събраха на протест срещу присъствието му на Общото събрание на ООН. Протестът се състоя при засилени мерки за сигурност и пред протестиращите изявления направиха дъщерята на Робърт Кенеди - Кери Кенеди и бившият американски сенатор Том Дашъл.