Ирански генерал призна, че повече от 300 души са били убити в следствие на безредиците, съпътстващи общонационалните протести в страната, като това беше първата официална информация за броя на жертвите от два месеца насам, предаде Асошиейтед прес.

Оценката е значително по-ниска от тази на "Активисти за човешките права в Иран" - базирана в САЩ група, която следи отблизо протестите, откакто те избухнаха на 16 септември след смъртта на млада жена, арестувана от иранската нравствена полиция. Групата твърди, че от началото на безредиците са загинали 451 протестиращи и 60 служители на силите за сигурност, както и че са били задържани повече от 18 000 души.

Ирански актриси се снимаха без хиджаб в подкрепа на протестите (ВИДЕО)

Общонационалните протести в Иран бяха предизвикани от смъртта на младата Махса Амини, но бързо прераснаха в призиви за свалянето от власт на ислямските духовници, които са на власт в Иран от революцията през 1979 година.

В Иран закриха вестник заради критики срещу силите за сигурност

Генерал Амир Али Хаджизаде, който командва въздушно-космическото подразделение на Ислямския революционен гвардейски корпус, заяви, че са загинали повече от 300 души, включително "мъченици", като това очевидно беше препратка към силите за сигурност. Той също така предположи, че много от убитите са били обикновени иранци, които не са били свързани с протестите. Хаджизаде не уточни на какво се позовава оценката му.
БТА