/ Gulliver/Getty Images
Абас Арагчи уточни, че на всеки 2 месеца Техеран ще се отказва от още свои задължения по ядрената сделка
Иран официално обяви, че спира да изпълнява още свои задължения по международното споразумение за ядрената му програма, предаде Ройтерс.

Техеран ще започне да обогатява уран до равнище над 3,67%, което е максималният разрешен праг спрямо ядрената сделка от 2015 г. Това обяви на пресконференция заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи, който е един от високопоставените ирански преговарящи по ядрения въпрос.

Той уточни, че Иран ще продължи да се отказва от още свои задължения по споразумението на всеки 60 дни.

Доналд Тръмп отправи сериозно предупреждение към Иран

"Дадохме достатъчно време на дипломацията, но европейците не изпълниха своите ангажименти", подчерта иранският преговарящ. В същото време той даде да се разбере, че Иран иска да спаси ядрената сделка, но призова другите страни по нея да изпълняват задълженията си. От думите на Арагчи стана ясно, че вратите пред дипломацията все още са отворени, но са необходими нови инициативи за намиране на изход от сегашната ситуация. Той уточни, че Иран е готов на разговори с европейците, но САЩ също могат да се включат в тях.
 

Абас Арагчи
Gulliver/Getty Images



На същата пресконференция говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Камалванди каза, че страната му "ще обогатява уран въз основа на своите нужди. Точно сега нямаме нужда да обогатяваме уран, необходим за реактора в Техеран. Ще обогатяваме уран до равнището, необходимо за реактора в Бушер", уточни Камалванди.

Преди сключването на ядрената сделка Иран обогатяваше уран до равнище от 20%, необходимо за реактора в столицата Техеран, и до 5% за нуждите на атомната си централа в южния град Бушер, припомня Ройтерс. Уранът трябва да бъде обогатен до 90%, за да бъде направена атомна бомба. Смята се обаче, че обогатяването от 20% до 90% е сравнително бърз процес.

Войната между Иран и САЩ чука на вратата

Иранските представители увериха, че страната им е готова да започне да обогатява уран до каквото и да било равнище и в каквото и да било количество, предаде още Ройтерс.

Преди година американският президент Доналд Тръмп едностранно изтегли САЩ от ядрената сделка и наложи санкции на Иран. В отговор, Иран обяви на 1 юли, че запасите му от нискообогатен уран са надхвърлили равнището от 300 килограма, разрешено от споразумението, припомня АП.
 


Френският президент Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с иранския си колега Хасан Рохани в опит да убеди страната му да не се отказва от още свои задължения по ядрената сделка. Рохани обаче каза, че трите европейски страни по споразумението - Франция, Германия и Великобритания - са отговорни за решението на Иран да спре да изпълнява свои ангажименти.

Русия разкритикува санкциите на САЩ срещу Иран като „безразсъдни“


Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия ще се събере на извънредно заседание в сряда по искане на САЩ, за да обсъди иранските нарушения.
 
Израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц окачестви като "умерено" обявеното от Иран повишено обогатяване на уран, но обвини Техеран, че се стреми да се сдобие с ядрено оръжие.
 


"Иран е започнал - макар че сега това е умерено повишение, - но е започнал да нарушава наложените му граници за обогатяване на уран", каза по израелска телевизия Щайниц, който е член на кабинета по сигурност към премиера Бенямин Нетаняху. "Това означава  прекрачване на договорените червени линии и начало на поход, поход, който не е обикновен, а към ядрено оръжие", добави той.
 
БТА