Сергей Лавров
Сергей Лавров / БГНЕС
Русия осъди новите санкции на САЩ срещу Иран като "безразсъдни" и "дестабилизиращи" и обвини Вашингтон, че в опит за прекъсване на пътищата за преговори по иранската ядрена програма, предаде АФП.

"Американските власти трябва да се запитат накъде води тяхната безразсъдна политика спрямо Иран. Тя включва не само дестабилизирането на Близкия и Средния изток, но подкопава също цялата система за международна сигурност", посочи в изявление руското министерство на външните работи.

Според Москва, новите американски санкции са насочени към висшите ирански ръководители, между които върховния лидер, и представляват "нова илюстрация на постоянните опити на САЩ да налагат волята си на суверенни държави".

"Създава се ясно впечатление, че Вашингтон се опитва да разруши мостовете, противно на собствените му уверения, че иска диалог с Иран", се казва в руското изявление и се посочва, че руската страна изразява "пълна солидарност с иранския народ и правителство".

Ирански рибари намериха части от сваления американски дрон

Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев каза по-рано, че американският дрон, свален от Иран миналата седмица, е бил в иранско въздушно пространство, а не в международно, както твърди Вашингтон.
 https://twitter.com/ABC/status/1143436178269581312 https://twitter.com/ABC/status/1143436178269581312 https://twitter.com/ABC/status/1143436178269581312
 
БТА