Иран увеличава обогатяването на уран
Иран увеличава обогатяването на уран / netinfo

Иран продължава да обогатява уран, като инсталира нови центрофуги за целта въпреки настояванията на международната общност тази дейност да бъде прекратена, се казва в доклад на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/, цитиран от световните агенции.

В поверителния доклад, който е разпространен сред 35-те страни членки на МААЕ, се посочва също, че инспекторите на агенцията са постигнали съвсем слаб напредък по изясняването на други обезпокоителни аспекти от досегашната ядрена дейност на
Техеран.

Докладът на МААЕ се основава на последните наблюдения на инспекторите й в иранския завод за обогатяване на уран в Натанз.

Генералният директор на МААЕ Мохамед Ел Барадеи посочва в доклада, че противно на очакванията не е имало пауза в обогатяването на уран откакто този процес започна в Натанз на 11 април т.г. с инсталирането на първа каскада от 164 свързани центрофуги за обогатяване на газ UF6 /уранов хексафлуорид/. Иран освен това продължава работата по инсталиране на други каскади по 164 центрофуги.

Обогатеният уран може да се използва както за ядрена енергия за мирни цели, така и за разработване на ядрени бомби.

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви днес, че заплахите няма да помогнат при преговорите по ядрената програма на Техеран, но че страната му е готова да изясни недоразуменията с международната общност.

Ахмадинеджад добави, че Иран няма да се откаже от ядрените си права - под този израз в Иран се има предвид обогатяването на уран.

"Преговорите трябва да се състоят в добра обстановка. Ако те /международната общност/ си мислят, че могат да заплашват и да размахват тояга над главата на иранския народ, а същевременно да водят преговори, те трябва да знаят, че иранският народ ще отхвърли подобна обстановка", заяви иранският президент на митинг в град Казвин, западно от Техеран.

Официален американски представител заяви, че САЩ не смятат изказването на Ахмадинеджад за официален отговор на пакета от насърчителни мерки, предложен на Иран в замяна на отказа му от обогатяване на уран. В предложението се предвиждат и санкции,
ако Иран го отхвърли. 

Върховният представител на ЕС да външната политика и сигурността Хавиер Солана информира френския президент Жак Ширак на среща в Париж за положителните си разговори в Иран по ядрения въпрос и заяви, че е "по-скоро оптимист отколкото песимист".

Във вторник Солана посети Техеран и предаде там предложение, останало поверително, за решаване на ядрената криза.

"Разговорите ми бяха много конструктивни, обстановката бе много положителна. Те съвсем ясно разбраха съдържанието на предложението на международната общност", съобщи Солана на пресконференция след срещата си с френския президент.

Жак Ширак изрази надежда, че Иран бързо ще се върне на масата за преговори, заяви президентският говорител Жером Бонафон.