Иран тайно подновил обогатяването на уран
Иран тайно подновил обогатяването на уран / netinfo

Тайно от световната общност Иран е възобновил практиката на лазерно обогатяване на уран в рамките на работата по разработване на ядрено оръжие.

Това съобщава Асошейтед прес, като се позовава на изявление на един от ръководителите на политическото крило “Националния съвет за иранска съпротива” Али Реда Джафарзаде.

Организацията на иранските муджахидини, наричаща себе си “Национален съвет за иранска съпротива”, беше включена преди няколко години от ЕС в списъка на терористичните групировки. Муджахидините на иранския народ се смятат за основно движение на въоръжената опозиция на официалните власти в Иран.

Според тази информация властите в Ислямската република са подновили използването на лазерни технологии във военно-промишления комплекс в Лашкар-Абада близо до Парчин /25 км. северозападно от столицата Техеран/.

Джафарзаде смята, че лазерите в Парчин са съставна част от тайната иранска програма за създаване на ядрено оръжие. Досега тази информация не е потвърдена от независим източник. Представителите на Иран в ООН нарекоха това обвинение безпочвено./БГНЕС/