Корпусът на гвардейците на Ислямската революция представи днес нова крилата ракета с обсег 1000 км, предадоха световните агенции, като се позоваха на иранската агенция Сепах.
Ракетата се казва Дезфул и е по-модерен модел на ракетата Золфагар с обсег 700 км, отбелязва ТАСС.

Иран обяви в събота, че е изпитала успешно крилата ракета с обсег над 1350 км. Ракетата се наричаше Ховейзех и новината за теста съвпадна с 40-ата годишнина от Ислямската революция, припомня AФП.

Иран ще продължи с ракетните опити, за да укрепи своята отбрана

Новата ракета Дезфул беше представена от бригадния генерал Амирали Хаджизадех, командващ авиокосмическите сили на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, и от генерал Мохамед Али Джаафари. Представянето стана в завод за производство на ракети, но местоположението му не се уточняваше в съобщението на агенция Сепах.

Техеран казва, че разполага ракети с обсег до 2000 километра, които поставят Израел и американски военни бази в региона в обхвата им, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че иранската полуофициална агенция Фарс е публикувала днес снимки от подземно ракетно предприятие в Иран, наречено "Подземен град".

Иран съобщи, че има балистична ракета от ново поколение (ВИДЕО)

Същевременно днес американският Държавен департамент призова Иран да спре дейностите, които нарушават резолюциите на ООН, предаде Ройтерс. Изявлението беше по повод изстрелването на сателит от Иран миналия месец. Иран вече каза, че ще е готов за ново изстрелване след няколко месеца.
БТА