Иран осъди новите санкции, които му наложи Европейският съюз
Иран осъди новите санкции, които му наложи Европейският съюз / снимка: Reuters, архив

Иран изрази дълбоко съжаление и осъди новите санкции, които му наложи вчера Европейският съюз, за да го склони да прояви по-голяма гъвкавост в преговорите за ядрената му програма, предаде АФП.

„Иран съжалява дълбоко и осъжда новия пакет от тежки санкции на ЕС, насочени към оказването на натиск върху Техеран да възобнови преговорите по спорната си ядрена програма", заяви говорителят на външно министерство Рамин Мехманпараст. „Тези санкции няма да помогнат за възобновяването на преговорите и няма да се отразят на решимостта на Иран да защити законното си право да упражнява мирна ядена програма", каза още Мехманпараст.

Руското външно министерство също определи като неприемливи едностранните санкции на Европейския съюз срещу Иран. „Вече многократно сме заявявали, че смятаме едностранните и колективните наказателни мерки срещу Иран, които излизат извън рамките на режима на санкции по линията на Съвета за сигурност на ООН, за неприемливи", се казва в изявление на говорителя на руското МВнР Андрей Нестеренко, цитиран от БГНЕС. „Това не само подкопава нашите съвместни усилия за намирането на политическо и дипломатическо решение на ситуацията около иранската ядрена програма, но и показва пренебрежение към внимателно подготвеното и съгласувано съдържание на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН", подчертава в тази връзка Нестеренко.

Новите санкции на ЕС трябва да накарат Иран да се върне към преговори с шестте световни сили - Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ.