/ БГНЕС
Иран издаде първа смъртна присъда на лице, обвинено в участие в "бунтовете", които разтърсват страната през последните два месеца, съобщи съдебната власт, цитирана от Франс прес.

Не се предоставя информация за самоличността или възрастта на осъдения.

Според присъдата, произнесена от съда в Техеран, лицето е признато за виновно в това, че е "враг на Аллах и в корупция на земята", както и в "подпалване на правителствена сграда, нарушаване на обществения ред, събиране и заговор за извършване на престъпление срещу националната сигурност", според агенцията на съдебната власт Мизан.

Друг съд в столицата осъди петима души на 5 до 10 години затвор за "събиране и заговор за извършване на престъпления срещу националната сигурност и нарушаване на обществения ред".

Присъдите са произнесени от първоинстанционни съдилища и следователно осъдените могат да обжалват, отбелязва агенцията.

След смъртта на 16 септември на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, арестувана три дни по-рано от нравствената полиция за нарушаване на строгите правила за женското облекло в Ислямската република, в Иран се надигна вълна от протести.

По данни на иранската съдебна система през последните два месеца са повдигнати обвинения на повече от 2000 души, половината от които в Тихейран. Махмуд Амири-Могаддам, директор на базираната в Норвегия неправителствена организация "Права на човека в Иран" (IHR) съобщи, че най-малко 20 души са обвинени в извършване на престъпление, за което се предвижда смъртно наказание.

"Много сме обезпокоени от идеята, че екзекуции могат да бъдат извършени набързо", добави той и призова международната общност "да предупреди решително иранските власти, че прилагането на смъртно наказание спрямо протестиращи е неприемливо и ще има последствия".

Неотдавна мнозинството от 290-те ирански депутати призоваха съдебната власт да приложи закона на талиона спрямо "мохаребите" (враговете на Аллах), визирайки участниците в протестите, които разтърсват страната и които Техеран определя като бунтове, припомня АФП.
БТА