Иран е готов да обсъжда прекратяване на обогатяването на уран
Иран е готов да обсъжда прекратяване на обогатяването на уран / netinfo

Иран е информирал дипломати от Европейския съюз, че е готов да обсъжда прекратяване на програмата си за обогатяване на уран, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на френското външно министерство.

"Иран прие да преговаря за прекратяване /на програмата/. Това според нас е положително развитие", заяви на редовен брифинг в министерството говорителят Жан-Батист Матеи.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер днес изрази надежда, че Техеран е във фаза на "интензивни размишления" и скоро ще изпрати положителен сигнал по въпроса за прекратяване на ядрената програма, предаде Франс прес.

"Забелязахме - и преговорите между господата Солана и Лариджани го доказват - че се размишлява интензивно /по въпроса/. Затова не съм напълно загубил надежда, че процесът на размишления ще приключи с твърд сигнал от страна на Иран, от какъвто спешно се нуждаем", заяви министърът при пристигането си в Брюксел за среща на външните министри от ЕС.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви също днес, че до санкции на ООН срещу Техеран може да се прибегне само в краен случай. Лавров отбеляза, че Русия ще използва правото си на вето в Съвета за сигурност също в краен случай, давайки да се разбере, че заплахата остава в сила.

"Винаги можем да приложим санкции срещу Иран. Ветото също е постоянно на наше разположение. Но ние можем да прибегнем до едното или до другото само в краен случай, когато са застрашени съдбовни национални интереси, когато са застрашени основните интереси на международната общност и когато са заплашени световният мир и сигурност", заяви Лавров.

Русия би предпочела да избегне санкциите, тъй като смята, че те по-скоро ще задълбочат, отколкото ще решат проблема, е посочил руският външен министър.