/ Gulliver/Getty Images
Над 180 души са задържани от Интерпол при мащабна операция срещу терористични организации и търговци с хора в страни от Югоизточна Азия, предаде ТАСС, като се позова на комюнике от международната организация.

По време на операцията с кодово име "Махарлика 3" сили за сигурност от Бруней, Индонезия, Малайзия и Филипините бяха разположени в стратегически точки от известни транзитни маршрути, използвани от терористите в Югоизточна Азия, посочва Интерпол.

Интерпол разкри мащабна схема за продажба на медицински маски

Сред арестуваните има предполагаем член на терористичната групировка Абу Саяф, положила клетва пред "Ислямска държава".

Силите на реда от посочените страни са спасили от търговци с хора 82 души, главно млади момичета, във Филипините, а също така 35 възрастни и 17 деца в Индонезия. При осъществените 13 хиляди проверки са иззети огнестрелни оръжия, експлозивни устройства и контрабандни стоки за над 1 милион евро.

Оставиха под домашен арест киргизстанеца, издирвал от Интерпол

Пандемията от COVID-19 не обезсърчава терористите и организираните им престъпни групировки да продължават дейността си, следователно трябва да продължат и правоохранителните операции, заяви Карел Пелан, зам.-шеф на антитерористичното подразделение на Интерпол.

По данни на организацията след пораженията, претърпени от "Ислямска държава" в Близкия изток, притокът на бойци от Азия се е обърнал в обратна посока и ред терористи прииждат вече в Бруней, Индонезия, Малайзия и Филипините - регион, затрудняващ борбата с тях поради многото малки острови и множеството граници. Чуждестранните бойци се включват в местни групировки, подсилват възможностите им за пропаганда, вербовка и финансиране на операции, споделят с тях опита си, по-специално в направата на взривни устройства, посочва ТАСС.
БТА