темида съд
темида съд / / iStock/Getty Images
Мярката следва да се контролира чрез т. нар. „електронна гривна“

Варненският окръжен съд разгледа искане на Окръжна прокуратура – Варна за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на 27-годишния Данияр И., чието предаване искат властите в Киргизстан.

В родината си лицето има влязла в сила присъда от 7г. затвор за измама в особено големи размери. ВОС остави без уважение искането на ВОП и определи „домашен арест“ до началото на същинското производство по екстрадицията му. В края на февруари Варненският окръжен съд задържа под стража Данияр, но определението на първата инстанция беше отменено от Апелативен съд - Варна.

Със своя заповед от декември миналата година съдът в Бишкек е постановил задържането на Данияр И. под стража, като той е бил обявен за международно издирване с червена бюлетина от Интерпол и установен във Варна.

27-годишният киргизстанец е признат за виновен за това, че от февруари до август 2019г., възползвайки се от доверието на двама свои бизнес партньори е извършил измама в особено големи размери – 58 436 919 кирзистански сома.

Престъплението, за което се издирва е наказуемо и по българското законодателство.

Данияр И. е кандидатствал за убежище пред Държавната агенция за бежанците и има издадена регистрационна карта. Според защитата, семейството му е обект на политическа репресия, тъй като баща му е член на опозиционната парламентарно представена партия.

Задържаният мъж сподели, че има опасения, че в родината си ще бъде преследван, защото е бил заплашван. Той декларира, че няма намерение да се укрива от българското правосъдие или да напуска страната ни.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд прецени всички представени доказателства и становища и намери, че искането за временно задържане на Данияр И. е съобразено с изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗА. От писмените доказателства по делото се установи, че киргизкият гражданин живее под наем и разполага с постоянен адрес в България. Ето защо съдът счете, че най- подходяща мярка, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на киргизстанските власти за екстрадицията му е „домашен арест“. Мярката следва да се контролира чрез т. нар. „електронна гривна“.

Определението на съда може да се протестира в тридневен срок пред Апелативен съд- Варна.