/ БГНЕС
Индия обяви облекчаване на наложените заради коронавируса ограничителни мерки, засягащи 1,3 милиарда души, като разреши отварянето на някои магазини, предаде Асошиейтед прес.

Квартални и самостоятелни магазини ще могат да отворят врати, ако служителите в тях носят предпазни маски и спазват социалната дистанция. Магазините в търговски центрове обаче остават затворени, добави вътрешното министерство.

Индия облекчава строгата карантина

Облекчаването на ограниченията няма да е в сила в цялата страна. От обхвата на тези мерки се изключват стотиците райони, в които са въведени извънредни ограничителни мерки или има най-висока опасност от заразяване.

Досега Индия е регистрирала над 24 500 случая на коронавируса и 775 смъртни случая. Най-тежко засегнатите щати са Гуджарат, Махаращра, Раджастан и територията на Делхи.

Коронавирус в Индия: „Трагедията е епична“

Ограничителните мерки бяха въведени на 25 март и срокът на действието им изтича на 3 май. Миналата седмица правителството разреши подновяване на производствената и селскостопанска дейност в провинциалните райони, след като милиони работници, получаващи заплащане на ден, останаха без работа.

Нарастването на броя на заразените в Индия е линейно, а не експоненциално, подчерта вътрешното министерство.
БТА