Има постигнато споразумение с родителите на либийските деца
Има постигнато споразумение с родителите на либийските деца / netinfo
Договорено е при положително решение на Висшия съдебен съвет на Либия, който се събира в понеделник, за да преразгледа смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, трите граждански дела срещу тях автоматично да отпаднат. Така се премахват и последните пречки пред завръщането на българските медици в България, в случай че Висшият съдебен съвет отмени смъртните им присъди. Това заяви дипломатически източник от Триполи.

Сценарият, в който са впрегнати всички дипломатически усилия, е помилване на петте български медицински сестри и палестинския лекар, но не и тяхното оневиняване. Целта е до 23 юли, когато в Брюксел се събират министрите на външните работи на Европейския съюз, всички преговори за успешния край на случая с българските медици в Либия да са приключили. Очаква се утре да бъде оповестено споразумението между либийските власти и семействата на заразените със СПИН деца от Бенгази.

Споразумението е готово и в момента се редактира, научи Дарик. Според него семействата от Бенгази ще получат еднакви като сума компенсации. В отделна специална точка е записано, че фамилиите се отказват от изпълнението на смъртните присъди на българките и палестинеца. Споразумението ще бъде приложено към документите, въз основа на които Висшият съдебен съвет ще вземе окончателно решение за съдбата на сънародниците ни.

Очаква се заседанието на Висшия съдебен съвет в понеделник да е закрито и да бъде публично оповестено до края на деня.