Илхан Кючюк
Илхан Кючюк / Пресофис на Илхан Кючюк
Евродепутатът от групата „Обнови Европа” Илхан Кючюк ви кани на онлайн видеоконференция с ключови имена от европейските институции, на която ще бъде обсъден общоевропейският механизъм за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Дискусията ще се излъчва на живо на 15 октомври, четвъртък, от 11:00 до 13:00 часа, на Фейсбук страницата на евродепутата (https://www.facebook.com/ilhankyuchyuk.eu).

Целта на събитието е да постави основните акценти за това каква е визията на Европейската Комисия и Парламента за механизма, какви компоненти и методология следва да включва той, като същевременно се предостави платформа за обсъждане и обратна връзка с въпросите и мненията на гражданите по темата.

Участие в онлайн срещата ще вземат:

-    Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС и групата „Обнови Европа“;

-    Вера Йоурова, зам.-председател на Европейската Комисия по Ценности и прозрачност;

-    Председателят на Комисията по правни въпроси, Адриан Васкес Лазара и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, Хуан Фернандо Лопез Агилар;

-    София ин`т Велд, председател на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права на Европейския парламент;

-    Докладчикът за ЕП по доклада „Създаване на механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, Михал Шимечка от групата „Обнови Европа“, както и докладчиците за групата на ЕНП, Владимир Билчик и за групата на Зелените, Сергей Лагодински.

Онлайн дискусията се провежда в контекста на представения на 30 септември, първи по рода си, доклад относно върховенството на закона за 2020г. на Европейската Комисия и гласувания през изминалата сесия от Европейския парламент доклад относно „Създаване на механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“.