/ Gulliver/Getty Images
Японският милиардер Юсаку Маедзава раздава на последователите си в Twitter 9 млн. долара, за да види дали парите ще ги направят по-щастливи, предаде Ройтерс.
Той определя инициативата си като „социален експеримент“.

Маедзава ще даде по един милион йени (9000 долара) на 1000 свои последователи на случаен принцип измежду хората, които са препредали негово съобщение в Twitter от 1 януари.
 

Това е сериозен социален експеримент, казва Маедзава във видео в YouTube, като допълва, че се надява да събуди интерес у учени и икономисти.

Японски милиардер ще бъде първият турист до Луната (ВИДЕО/СНИМКИ)

Милиардерът, който ще бъде първият частен пътник, летял около луната със SpaceX на Илон Мъск, е известен с големите си покупки на произведения на изкуството и на спортни автомобили, но също така и със склонността си да размишлява по идеи като свят без пари. Той свърза раздаването на парите с идеята за базов доход или теорията за осигуряване на периодични, безусловни плащания на всички граждани, която набра инерция в някои политически кръгове.

Маедзава посочва, че тъй като има парите и свободното време да направи такива плащания, той изпитва нужда да експериментира и да събуди по-голям дебат по темата в Япония.
 

Дискусията за базовия безусловен доход се породи на фона на нарастващото неравенство в доходите в САЩ, където през последните години някои от най-богатите инвеститори, като съоснователят на Microsoft Бил Гейтс и инвеститорът Уорън Бъфет обещаха да раздадат по-голяма част от богатството си, припомня Ройтерс.
БТА