/ gettyimages
Външната министърка на Япония Йоко Камикава призова Пекин да гарантира сигурността на японските граждани в Китай във връзка със смъртта на японски ученик.

Каммикава  настоя за действия срещу определените от Токио като "безпочвени, злонамерени и антияпонски" публикации в социални медии, заплашващи безопасността на децата.

Камикава отправи призив към китайския си колега Ван И за цялостно разследване на смъртоносното наръгване с нож на десетгодишно момче, записано в японско училище в Шънджън, Китай, на 18 септември. Тя поиска на японската страна да бъде дадено ясно обяснение за случилото се, както и да бъдат взети мерки за предотвратяване на подобни трагедии занапред.
  Според Камикава Пекин трябва да предприеме конкретни стъпки за осигуряване на японските граждани, пребиваващи в тази страна, особено на децата, се казва в прессъобщение на японското Министерство на външните работи.

Външните министри на Япония и Китай се срещнаха снощи в Ню Йорк в кулоарите на 79-ата сесия на Общото събрание на ООН.
  Нападателят на починалото след намушкването момче, който е на 44 години, бе арестуван на местопрестъплението и срещу него започна разследване, гласи предоставената от китайските власти информация. Все още не е ясен мотивът на нападението.

Камикава отбеляза, че инцидентът е станал въпреки молбата на Токио към Пекин да се засили сигурността на японските граждани в Китай, както и по-специално в районите на японските училища в страната.

Японската външна министърка каза още на китайския си колега, че "безпочвените, злонамерени и антияпонски публикации в социалните платформи, включително и тези, насочени към японски училища, пряко засягат безопасността на децата и
са напълно неприемливи".

Ван И на свой ред заяви, че намушкването е "изолиран случай" и че Китай ще действа по силата на закона. Външните министри са се споразумели да си сътрудничат за разрешаването на проблемите от този род колкото е възможно по-бързо, добавя японското външно министерство.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА