/ Gulliver/Getty Images, архив
Японското правителство планира да похарчи около 21,4 милиарда йени (195 милиона долара) за разходи, свързани с планираното изхвърляне на пречистена вода от атомната електроцентрала Фукушима-1 в океана. Това съобщиха източници на телевизионния канал NHK.

Правителството очаква да внесе тази сума в проектобюджета на Япония за финансовата 2022 година, която ще започне на 1 април. Парите ще са необходими за действия, съпътстващи изхвърлянето на вода в океана от авариралата атомна електроцентрала, която ще бъде изчистена от радиация.

Япония отбелязва 10 години от ядрената катастрофа във Фукушима (ВИДЕО/СНИМКИ)

Така приблизително 36,3 милиона долара ще бъдат насочени за подпомагане на риболовната индустрия в префектура Фукушима. Очаква се доверието на потребителите да спадне след изтичане на водата.

Около 18,1 милиона долара ще бъдат изразходвани за противодействие на слуховете около предстоящото сметище, а останалата част ще бъде разделена между различни отдели, на които ще бъдат поверени необходимите измервания и изследвания.

Японските власти решиха да източват водата от аварийната атомна електроцентрала "Фукушима-1" в океана постепенно в продължение на 30 години. Като цяло той беше изчистен от радиоактивни вещества, но е необходимо да се намали съдържанието на тритий в него.

Япония ще излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода (ВИДЕО)
БГНЕС