Япония планира да излее в морето над 1 милион тона радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала "Фукушима 1", обяви днес японското правителство, съобщиха световните агенции.

Токио увери, че водата, която ще бъде източена, като цяло е изчистена от радиоактивни вещества. Тя отново ще бъде филтрирана за премахване на вредни изотопи и ще бъде разредена, за да отговаря на международните стандарти.

Япония отбелязва 10 години от ядрената катастрофа във Фукушима (ВИДЕО/СНИМКИ)

Подготовката на операцията ще отнеме около две години. Очаква се източването на водата от резервоарите на авариралата атомна централа да продължи десетилетия, предаде Ройтерс.

Решението бе обявено около три месеца преди летните олимпийски игри в Токио. Спортни състезания ще се състоят на до 60 километра от АЕЦ "Фукушима 1".
Съседните на Япония страни, които по исторически причини имат сложни отношения с Токио, изразиха недоволството си от това решение, отбелязва Франс прес.

Китай определи подхода на Япония като "изключително безотговорен" и изтъкна, че изливането на радиоактивната вода ще "навреди сериозно на общественото здраве и сигурност по света и ще засегне жизненоважни интереси на съседните (на Япония) страни".

Южна Корея изрази "сериозното си съжаление" във връзка с решението на Япония, което представлява "риск за морската околна среда".

Нови повреди в АЕЦ „Фукушима“ след земетресението

Негативно е отношението към плановете на правителството и на японската рибарска индустрия, отбелязва Ройтерс. Изливането на радиоактивната вода в морето повече от едно десетилетие след ядрената катастрофа ще нанесе нов удар на рибарската индустрия в североизточната японска префектура Фукушима, която от години се противопоставя на тази мярка.

Правителството на Съединените щати обаче, които са съюзник на Токио, изрази подкрепата си за планираната операция, като подчерта, че японските власти са преценили сериозно ситуацията, проявили са прозрачност при обявяването на решението и са възприели подход, който е в съответствие с установените норми на международната ядрена сигурност.
БТА