/ Gulliver/Getty Images
Актрисата Салма Хайек разкритикува американската компания "Мател" за създаването на Барби с образа на Фрида Кало, пише в. "Дейли мейл".
 
51-годишната звезда от киното, която изигра Фрида във филм през 2002 г., взе страна в спора, след представянето на серия от кукли, посветени на знаменитости, наречена "Вдъхновяващи жени".

Барби с образа на Фрида Кало ядоса роднините на художничката
 
В Инстаграм Салма публикува снимка на куклата и написа: "Фрида Кало никога не се е опитвала да бъде или да прилича на някого. Тя се радва на своята уникалност. Как може да я превърнат в Барби?".
 
И други взеха участие в разразилия се скандал. Критици се оплакаха, че куклата няма сключените вежди на Кало и роклята й не е в стила на Фрида.
 
Куклата Барби предизвика търговски спор между членове на семейството на художничката и американска компания, която твърди, че притежава правата върху образа й.
 
Пра-племенничката на Фрида Кало Мара Ромео оспори правото на калифорнийското дружество да продава куклата и заплаши да предприеме правни действия. Тя подчерта, че не става дума само за правата върху образа.

Салма Хайек в ролята на Фрида Кало
Guliver/Getty Images

"Искаше ми се куклата да прилича повече на Фрида. Каква е тази кукла със светли очи. Тя трябваше да показва всичко, което въплъщава моята леля: нейната сила", каза Мара Ромео.
 
Корпорацията "Фрида Кало", базирана в Маями, обаче твърди, че притежава правата върху образа. "Компанията "Мател" работеше по куклата в тясно сътрудничество с корпорацията "Фрида Кало", която притежава всички права, свързани с името и идентичността на Фрида Кало", увери корпорацията в комюнике.
БТА