Автопортрет на Фрида Кало
Автопортрет на Фрида Кало / Guliver/Getty Images, архив
Барби с образа на Фрида Кало ядоса родните на художничката
96558
Барби с образа на Фрида Кало ядоса родните на художничката
  • Барби с образа на Фрида Кало ядоса родните на художничката
Барби с образа на Фрида Кало предизвика конфликт между роднини на художничката и компанията, която произвежда куклите.

Най-романтичните звездни двойки

Според праплеменницата на Фрида Кало компанията е произвела играчката, без да го съгласувала със семейството. Роднината е заплашила със съдебно дело.

Барби с хиджаб и рапира излиза на пазара (СНИМКИ)

Компaнията „Мател” пусна кукли Барби с образите на вдъхновяващи жени, сред които моделът Ашли Грeъм, режисьорът Пати Дженкинс, шампионката по фехтовка Ибтихадж Мухамад. В колекцията са и кукли с образите на Амелия Еърхарт – първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, Катрин Джонсън – математик и физик от НАСА, художничката Фрида Кало.

Барби - просто играчка или еталон за подражание?

Фрида Кало вдъхнови модно дефиле

Наследниците на известната мексиканка влязоха в търговски спор с компанията производител на куклата заради това, че не е поискано тяхното одобрение. От фирмата пък обясняват,  че са го съгласували с корпорацията „Фрида Кало”, която притежавала авторските права над образа на художничката.

Снажната Барби вече ще има конкуренция - закръглена или миньонче (СНИМКИ)

Според семейството обаче единствено Мара Ромео - праплемнницата на Фрида Кало, има авторските права, макар корпорацията, носеща името на художничката, да е създадена от тях и още едно дружество.


И гаджето на Барби с реалистичен вариант - Кен с коремче (СНИМКИ)

Според роднините не е спазена клауза по договора – да бъдат информирани близките на Фрида Кало за сделката с производителите на Барби.

Освен това Ромео твърди, че очите на куклата не са като тези на леля й, а и играчката не показвала силата на художничката.