Надя Савченко
Надя Савченко / Gulliver/Getty Images
Рекорден брой нови заразени с коронавируса и починали в Украйна второ поредно денонощие
Украйна регистрира рекорден брой нови заразени с коронавируса и починали второ поредно денонощие, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на чувствителното изоставане на ваксинационната кампания в страната и в момент, когато властите в столицата Киев се готвят да въведат нови ограничителни мерки.

Украинското министерство на здравеопазването съобщи днес за 23 785 нови заразени и 614 починали за изминалите 24 часа.

От началото на пандемията в Украйна, с население от 41 милиона души, са регистрирани 2,725 милиона случая на коронавирус. Страната е на 19-о място в света по този показател.

Над 63 хиляди от заразените са починали.

До момента е ваксинирано срещу COVID-19 само една шеста от населението на Украйна, на фона на масовото недоверие към имунизационните препарати. Все пак, с въвеждането на ковид сертификат в някои от най-засегнатите от епидемията украински области, броят на желаещите се увеличава, достигайки близо 270 хиляди през последното денонощие, по данни от днес.

Междувременно полицията в Киев съобщи, че бившата украинска депутатка Надежда Савченко и сестра ѝ Вира са се опитали да влязат в страната с фалшиви ковид сертификати, предаде ТАСС.

Тя не уточни от коя държава са пристигнали двете сестри на столичното летище "Бориспол". Срещу Надежда и Вира Савченко е заведено наказателно дело за фалшифициране на документи. Обвиненията срещу тях ще бъдат обявени в скоро време.

По-рано украинският министър на вътрешните работи Денис Монастирски съобщи, че в страната са заведени около 800 дела за фалшиви COVID сертификати.

Надежда Савченко, военен пилот, се превърна в национална героиня в Украйна, след като бе пленена от проруските сепаратисти в източната част на страната и предадена на Русия, където бе осъдена на затвор. Впоследствие тя бе върната в Украйна, където бе посрещната триумфално и избрана за депутат. След това обаче Савченко бързо изпадна немилост и бе обвинена в подривна дейност, след като обвини правителството на тогавашния президент Петро Порошенко в корупция и некомпетентност.