/ pixabay, архив
След ареста в испанските медии се появи видеозапис, показващ начина, по който е извършена кражба на банкомат. Бандитите буквално разбиват пълния с пари банкомат с помощта на камион с кран.

От правозащитните органи съобщиха, че престъпната група е провела много добре координирана акция. Бандитите първо са откраднали камиона, а след това са се приближили до банкомата, извадили са го от стената и са го отнесли на „по-тихо място“, където са го изоставили, след като преди това са взели всички пари в него.

При акцията на Гражданската гвардия са арестувани осем души - шестима мъже и две жени на възраст между 30 и 50 години с испанско, българско, албанско и сръбско гражданство.
 
На организираната банда със сериозно балканско участие се приписват 18 обира на банкомати, 20 обира на камиони, 3 кражби на регистрационни номера, 8 обира на къщи, както и фалшифициране на документи.



Тази група е откраднала над 500 000 евро.

Кражбите са извършени предимно на разсъмване, само за няколко минути. Банкоматите са подбирани внимателно в малки градски центрове или на изолирани места в близост до земеделски стопанства, където има подходящи пътища за евакуация.

След като банкоматът бъдел избран, обирджиите претърсвали района за камиони с кранове. На следващата вечер или призори на същия ден те открадвали един от тези камиони и ограбвали набелязания банкомат.

След това на изолирано място отваряли банкомата с помощта на клинове, чукове, лостове и други предмети, прибирали парите и зарязвали камиона и счупения банкомат.
БГНЕС