Значително повишена заболеваемост на пациенти от всички възрасти - от деца през юноши до възрастни, след прекарана инфекция от новия коронавирус установи изследване на екип учени от Техническия университет в Дрезден, Германия. Резултатите са публикувани в изданието "PLOS Medicine", съобщи "МедикълЕкспрес".

Мартин Рьослер и екипът му установяват, че някои хора, заразени с COVID-19, страдат от дългосрочни проблеми със здравето след острата фаза на инфекцията. Данните за постковид синдром обаче все още са недостатъчни, особено при деца и юноши.

Авторите на изследването са анализирали база данни за здравето на почти половината от населението на Германия за периода 2019 г.-2020 г., в която са идентифицирали пациентите с потвърдена от писиар тест инфекция от новия коронавирус.

След това учените са сравнили проявите на определени диагнози, въведени в медицинските досиета на 11 950 деца и юноши и 145 184 възрастни поне три месеца след инфекцията с контролна група от над 750 000 души със сходни възраст, пол и общо здравословно състояние, но без потвърден COVID-19.

Данните сочат, че децата и юношите, прекарали КОВИД-19 и проявяващи симптоми на заболяване три месеца по-късно, са с 30 на сто повече от тези от контролната група. Възрастните, прекарали COVID-19, са с 33 на сто повече от незаразените, които изпитват болестни симптоми в периода от три месеца след инфекцията.

При децата умората, болките в гърлото и гърдите се свързват с инфекцията от КОВИД-19, но в последващите три месеца се наблюдават също и повече случаи на главоболие, треска, коремна болка, тревожни разстройства и депресия.

При възрастните освен свързваните с COVID-19 треска, затруднено дишане, загуба на вкус и мирис, са се увеличили и случаите на болки в гърлото и гърдите, загуба на коса, изтощение и главоболие.
"Резултатите от изследването сочат, че постковид синдромът не може да бъде изключен при децата и юношите", казват авторите. "Установихме, че диагнозата COVID-19 се свързва с по-висока дългосрочна нужда от здравни услуги повече от три месеца след потвърдена инфекция с вируса SARS-CoV-2. Макар да изглежда, че децата и юношите са по-слабо засегнати от възрастните, резултатите са статистически значими за всички възрастови групи", посочват изследователите.
БТА