Холивудски звезди подкрепиха Обама
Холивудски звезди подкрепиха Обама / Reuters

Куп знаменитости придадоха блясък на заключителната вечер на конгреса на демократите в Шарлот, предаде Франс прес. Киноактрисите Скарлет Йохансон и Кери Уошингтън заявиха, че са дошли да подкрепят Обама не като холивудски звезди, а като жени, произлезли от среда, в която са станали свидетели от първа ръка на ефекта от неговите социални програми.

Говоря ви не като представител на младия Холивуд, а като една от многото милиони американци, особено млади жени, които зависят от обществените програми за оцеляването си, каза Йохансон, спомняйки си как като малка е придружавала майка си в кабинката за гласуване.

"Когато на последните избори най-сетне можех сама да натисна онези бутони (на машината за гласуване), носих значката с надпис "Аз гласувах" през целия ден. Това беше най-красивият ми аксесоар", каза тя. Облечена с тениска с американското знаме, актрисата призова младите да гласуват и напомни, че през 2008 г. по-малко от половината от младежите между 18 и 24 години са гласували.

"Гласувайте, за да ви чуят", каза Йохансон, след като разказа за изпълненото си с лишения детство в Ню Йорк в семейство на потомствени демократи, посочва БТА.

Ева Лонгория след нея също разказа за скромното си детство в Тексас, когато сменяла маслото на коли или сервирала хамбургери в заведение за бързо хранене и за това колко голямо значение придавало семейството й от мексикански произход на образованието.

"Имах шанса да получа възможности да се уча", подчерта тя, като изтъкна, че президентът Обама разбира значението на тези възможности, от които самият той се е възползвал. Лонгория атакува данъчната политика на републиканския кандидат Мит Ромни, предаде ДПА.

"Той ще повиши данъците на семействата от средната класа, за да ореже собствените си данъци - и моите", обвини го тя. "Не от това има нужда нацията и ето защо: Онази Ева Лонгория, която работеше в "Бързите бъргери на Уенди", имаше нужда от данъчни облекчения, не тази Ева Лонгория, която работи сред декорите на киностудиото", обясни тя.

На сцената се качиха певицата Мери Джей Блайдж, родена в Северна Каролина, и кънтри певецът Джеймс Тейлър, а Марк Антъни изпя националния химн.

Каролайн Кенеди, дъщеря на убития президент Джон Ф. Кенеди, също призова от трибуната американците да гласуват за Обама. Сенаторът Джон Кери го похвали за външнополитическите му успехи, за изпълнените обещания - да прекрати войната в Ирак и да активизира усилията в Афганистан, както и за ликвидирането на Осама бин Ладен. Той нападна Ромни, че постоянно сменя позицията си по дипломатически въпроси и нарече републиканската двойка "най-неопитните във външната политика кандидати за президент и вицепрезидент от десетилетия".

Затрогваща бе появата на бившата членка на Камарата на представителите от Аризона Габриел Гифърдс, която прочете заедно с публиката традиционната клетва за вярност, предаде Ройтерс. Публиката я посрещна с овации, когато се изкачи на трибуната, накуцвайки, но без бастун, придружена от конгресмен Деби Уосърман-Шулц, председателка на националния комитет на Демократическата партия и нейна близка приятелка. Гласът й беше ясен, докато произнасяше думите, но леко колебливата й реч показа, че още се възстановява от огнестрелната рана.

Холивудски звезди подкрепиха Обама
netinfo