/ БГНЕС
Холандия преустановява износа на оръжия за Турция, заяви днес холандското външно министерство, цитирано от АФП.

Решението на холандските власти е във връзка със започналата тази седмица турска офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.

"Призоваваме останалите държави членки на Европейския съюз да сторят същото", каза холандският вицепремиер Хуго де Йонге на пресконференция в Хага.Турция започна в сряда офанзива срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия, които бяха съюзници на Запада в борбата с джихадистите.

Над 100 000 души са напуснали домовете си заради турската офанзива в Сирия
 
"Силно сме обезпокоени от възможните хуманитарни последици на тази операция", която може да "попречи на борбата с "Ислямска държава" и да повлияе на стабилността в региона", изтъкна Хуго де Йонге.

Турската офанзива предизвика безпокойство в държавите членки на Европейския съюз, но няма разбирателство за налагане на санкции, заявиха днес представители на страните членки. Темата ще бъде централна на срещата в Люксембург на външните министрите от Европейския съюз в понеделник, отбелязва АФП.

Холандия се присъедини през 2014 г. към международната коалиция за борба с терористичната организация "Ислямска държава". Повече от 50 холандски войници все още бяха разположени през май в иракския град Ербил, за да обучават кюрдските бойци.
БТА