/ БГНЕС
Над 100 000 души са напуснат домовете си заради турската офанзива в Сирия тази седмица, съобщи ООН, цитирана от ДПА.

По данни на организацията масово изселване се наблюдава в провинциите Хасака и Ракка.

Единствената държавна болница в Североизточна Сирия бе принудена да спре работа, след като по-голямата част от персонала й се евакуира заради бомбардировките през последните 24 часа, съобщи днес организацията "Лекари без граници", цитирана от Ройтерс. Става дума за болницата в град Тал Абияд. Турската военна авиация и артилерия продължиха днес да нанасят удари срещу кюрдските сили в Североизточна Сирия.
 


Седем цивилни бяха убити само днес в Тал Абияд и околностите му, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП. Според СЦНЧП 17 цивилни са загинали в контролираните от кюрдите райони от началото на турската офанзива, а при бомбардировките и сраженията в граничните райони на Тал Абияд и Рас ал Айн са убити 41 кюрдски бойци. Турското министерство на отбраната заяви днес, че при боевете е убит един турски войник, а трима са ранени. Според турските власти седем цивилни, сред които едно бебе, са били убити и над 70 са били ранени от снаряди, изстреляни от кюрдските сили срещу граничещите със Сирия турски провинции Шанлъурфа и Мардин.

Ислямистки атентат в кюрдски град на Сирия след турската операция (ВИДЕО)


Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че от началото на офанзивата са убити "342-ма терористи", предаде ТАСС. Сирийските демократични сили обаче, цитирани от ТАСС (която на свой ред се позовава на кюрдската телевизия "Рудау"), твърдят, че от началото на офанзивата са убити общо 262-ма турски войници и техни съюзни бойци, а убитите кюрдски бойци са 22-ма.

Кола бомба експлодира в населения предимно с кюрди град Камишли, Североизточна Сирия. Агенцията се позовава на говорител на кюрдските сили. Отговорност за атентата, при който загинаха най-малко трима и бяха ранени девет цивилни, пое групировката "Ислямска държава" чрез пропагандната си агенция Амак.

Петима джихадисти от „Ислямска държава“ избягали от затвор след турски въздушни удари (ВИДЕО)

Лагер с над 7000 разселени в Северна Сирия ще бъде евакуиран. Водят се преговори за евакуацията и на втори лагер, в който има 13 000 души, сред които семейства на бойци от терористичната организация ИД. Става дума за лагерите Мабрука и Айн Иса. Решението за евакуацията бе взето, след като и двата лагера бяха ударени от снаряди при турската офанзива, заявиха днес представители на кюрдите в Северна Сирия, цитирани от Ройтерс.

Кюрдските сили направиха изявление, в което казват, че лагерите са в опасност заради настъплението на турската армия. Лагерът Мабрука се намира на 12 км от границата с Турция. Във втория лагер, Айн Иса, кюрдските сили държат 785 роднини на бойци от "Ислямска държава".
БТА